Ga naar de inhoud
Home » Afvallen in de overgang: Waarom het lastig is en hoe je het toch kunt bereiken

Afvallen in de overgang: Waarom het lastig is en hoe je het toch kunt bereiken

  • door

De overgang brengt voor mij en voor heel veel vrouwen een scala aan veranderingen met zich mee, zowel lichamelijk als geestelijk. Eén van de meest voorkomende klachten is onbedoelde gewichtstoename. Misschien herken je het wel: je eet hetzelfde en toch kom je aan. Waren twee kilo er eerder met een weekje weinig eten weer af. Nu blijven ze eraan. In dit blog bespreek ik 5 redenen waarom afvallen in de overgang lastiger is, en deel ik 5 praktische tips die je kunnen helpen om je welzijn in deze lastige periode te verbeteren. En misschien toch wat meer controle over die extra kilo’s te hebben.

Waarom afvallen in de overgang lastiger is:

  1. Hormonale veranderingen: De dalende oestrogeenspiegel kan leiden tot een vertraging van de stofwisseling, waardoor je lichaam minder calorieën verbrandt. Dit betekent, dat je waarschijnlijk aankomt. Zelfs als je niet meer eet dan voorheen.
  2. Toename van buikvet: Oestrogeen helpt vet te verdelen rond de heupen en dijen. De afname hiervan kan leiden tot een toename van vet rond de buik. Dit ongezondere vet vergroot het risico op gezondheidsproblemen.
  3. Veranderingen in eetlust en eetpatronen: Van de schommelingen in hormoonspiegels kun je meer trek krijgen en dan helaas vaak met name in ongezonde voeding met veel vet en suiker. Ook symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen kunnen je verleiden om naar troostvoeding te grijpen. En dat levert behalve extra kilo’s ook die vervelende opvliegers op.
  4. Slaaptekort: Slaapproblemen komen veel voor tijdens de overgang. Te weinig slaap kan de eetlust verhogen en de stofwisseling verstoren, wat kan leiden tot gewichtstoename.
  5. Verlies van spiermassa: Met het ouder worden verliezen we allemaal spiermassa. Dit proces kan versnellen tijdens de overgang. Spieren verbranden meer calorieën dan vet, dus spierverlies kan leiden tot een vertraging van de stofwisseling en gewichtstoename.

5 tips om afvallen in de overgang toch mogelijk te maken:

  1. Maak kleine, realistische stappen: Wat het meest frustrerend is, is om alles in je leven in één keer te veranderen. Dit houd je misschien even vol, maar dan grijp je toch weer naar die reep chocola. Kijk eens wat voor jou gemakkelijk te veranderen is. Is dat kiezen voor volkoren granen, meer fruit en groenten eten of juist elke dag 30 minuten bewegen?
  2. Eet verstandig: Kies voor voeding die rijk is aan voedingsstoffen en je een verzadigd gevoel geeft. Wanneer je kiest voor meer fruit, groenten, volkoren granen en magere eiwitbronnen, zul je merken dat je eerder een vol gevoel opmerkt bij jezelf. Dan is het makkelijker om ongezonde producten te laten staan.
  3. Beweeg regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor gewichtsverlies en het behouden van een gezond gewicht. Nee, je hoeft niet meteen naar de sportschool wanneer je dat niet leuk vind. Je kunt al beginnen met een half uurtje wandelen per dag. Als ik weinig heb bewogen op een dag, ga ik ook weleens lopend een boodschap doen.
  4. Zoek ondersteuning: Praat met je partner, vrienden of familie over je struggles. Het is nog niet zo gewoon om over de overgang te praten. Wanneer je het er dan toch met een collega of een vriendin over hebt, blijkt iemand ineens vergelijkbare problemen te hebben. Iedereen worstelt wel ergens mee. Dat geeft herkenning en je hoeft het niet alleen te doen.
  5. Wees geduldig en lief voor jezelf: Verandering kost tijd. Wees trots op elke stap die je zet, hoe klein die ook mag lijken. Val je terug? Pak de draad dan weer op en ga verder. Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen. Neem je tijd.

Ik help je graag verder!

Ik begrijp dat afvallen in de overgang een uitdaging kan zijn. Als BGN gewichtsconsulent en natuurvoedingskundige kan ik je helpen om een plan speciaal voor jou op te stellen dat past bij jouw unieke behoeften en doelen.

Neem gerust contact met me op via Contact – ManaVita – Natuurlijk Vitaal voor een gratis kennismakingsgesprek. Samen bekijken we hoe ik je kan begeleiden op weg naar een gezonder en gelukkiger leven!